13 dagen fascinerend Kirgizië in september

Kirgizië: bergen, meren, nomaden

Kirgizië is een land voor natuurliefhebbers. Omdat zo’n 90% van het land hoger ligt dan 1.500 meter, komen vooral bergliefhebbers hier aan hun trekken.

De bergen van Kirgizië zijn puur en schoon en bieden frisse lucht en prachtige uitzichten. Ze worden bewoond door nomaden, die je welkom heten in hun yurts. Oude tradities zijn hier bewaard gebleven en verschillende godsdienstige en politieke invloeden door de eeuwen heen hebben gezorgd voor een mystieke sfeer. Tijdens deze 13-daagse 4×4 rondreis maak je kennis met dit alles.

Begin in Bishkek

Je landt in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, een schoolvoorbeeld van Russische stadsplanning. Hier kun je  uitrusten in een comfortabel hotel en je opfrissen alvorens we een korte tour door de stad maken. We eindigen de dag met een prima maaltijd in een traditioneel restaurant.

De bergen in

De volgende dag krijg je de sleutels van je 4×4. Je bent hier voor de natuur, dus we rijden snel in zuidelijke richting over een fantastische weg de Tue Ashuu pas op, zo’n 3.000 meter hoog. We komen uit bij het Toktogul water reservoir.

De daarop volgende dagen kun je pootje baden in het Son Kul meer (3.000 meter), op de Zijderoute rijden (3.200 meter) en de Tosor pas bedwingen op maar liefst 3.950 meter hoogte. Waar bergen zijn, zijn kloven. Je ziet ze van bovenaf en rijdt er doorheen, één keer zelfs door twee tegelijk, zo lijkt het. Dit is waar de Semenovskoye en Grigorievskoye kloven elkaar ontmoeten; je rijdt de ene kloof uit, zo de andere in.

Tash Rabat Karavanserai

Kirgizië biedt meer dan alleen bergen en meren. In het hart van het Tian Shan-gebergte is het Tash Rabat Karavanserai gebouwd in een berg, één van de meest interessante locaties in Centraal-Azië. Het is een 15e-eeuws stenen gebouw met 31 kamers, waar reizigers en handelaren konden schuilen op een ruig gedeelte van de Zijderoute. De locatie is ver verwijderd van de beschaving, zowel toen als nu. Het is waarschijnlijk het meest authentieke gevoel dat je kunt krijgen van de Zijderoute.

Paardrijden en jagen met arenden

Kirgizië kent een lange paardrijtraditie. Het land ontdekken vanaf de rug van een paard is een bijzondere ervaring. Je hebt de mogelijkheid om dit een hele ochtend te doen. Voel je een nomade, ontmoet de lokale bevolking en smelt samen met de omgeving.

De traditie van jagen met arenden gaat terug tot de 12 eeuw, toen de Mongolen het gebied binnenvielen. De kunst sterft langzaam uit, doordat er minder jongeren worden opgeleid. Traditioneel ging dit over van generatie op generatie. Ook de noodzaak om te jagen met een adelaar om een gemeenschap te voeden is niet meer zo groot.

Praktische informatie

Je verblijft 13 dagen in Kirgizië. De reis is zo’n 1.700 kilometer lang, waarvan ongeveer de helft op onverharde weg. Deze zijn goed te berijden. Eén van de beste manieren om Kirgizië te ontdekken, is de bevolking en hun manier van leven te leren kennen. Daarom slapen we, behalve in hotels, ook bij mensen thuis, in yurts en gastenverblijven.

Overzicht van waar we komen op deze tocht:

Inbegrepen

De prijzen zijn per persoon, op basis van twee personen in een 4×4, verblijf in een tweepersoonskamer, inclusief;

 • Transfers naar luchthaven
 • Vervoer met minibus in Bishkek
 • Alle accommodaties
 • Ontbijt, lunch en diner
 • Culinair diner in Bishkek tijdens de laatste avond
 • Huur van een 4×4 auto
 • Brandstof
 • Toegang tot alle musea
 • Arendshow
 • Bronwater tijdens de reis
 • Engels sprekende lokale gids
 • Nederlands sprekende reisbegeleider
 • Support auto met chauffeur

Niet inbegrepen zijn:

 • De vlucht naar en van Kirgizië
 • Afkoop eigen risico € 30 per dag/per auto
 • Paardrijden
 • Overige niet genoemde shows die je wilt bijwonen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische dranken

De auto is een standaard Toyota Prado of gelijkwaardig. Een upgrade naar een luxere auto, Lexus 470 of gelijkwaardig, is mogelijk tegen meerprijs.

Let op dat je zelf een reis- en annuleringsverzekering afsluit. Voor reizigers uit de EU zijn geen visa benodigd.

Reisinformatie

De reisdata zijn als volgt:

 • 1 september, de eerste dag van de reis.
  In de middag organiseren we een rondleiding door Bishkek. Om hier uitgerust aan te beginnen, bevelen we aan dat je een dag van tevoren aankomt in Bishkek. Deze overnachting is niet inbegrepen in de prijs, maar we boeken graag je hotel voor je.
 • 13 september, laatste dag van de reis.
  ’s Morgens brengen we een bezoek aan de bazaar; in de namiddag vlieg je terug. Mocht dat niet uitkomen met de vlucht van je voorkeur, dan kun je ofwel de bazaar missen of een dag later teruggaan. Deze extra overnachting kunnen we ook voor je regelen.

Het minimum aantal auto’s voor deze reis is vier, waarbij we uitgaan van twee personen per auto. Maximaal vier personen per auto is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen €1350 per persoon.

Het maximum aantal auto’s is zeven.

Klik op de link hieronder voor een programma van dag tot dag (Engelstalig). We passen deze reis regelmatig aan, waardoor het uiteindelijke programma op onderdelen kan verschillen van het voorbeeld hieronder.

13 Dagen door Kirgizië

Meer weten of boeken?

Wil je meer weten over deze reis of over de mogelijkheden die Kirgizië biedt, neem dan contact met ons op. Deze reis boeken kan via het boekingsformulier.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).