In Bishkek stonden wij na aankomst al buiten de luchthaven, toen een van ons ontdekte dat ze haar jas niet bij zich had. Ai. Hing waarschijnlijk op een stoel bij de bagageband. Op Schiphol zou je dan een megaprobleem hebben: hoe kom je daar? De bagagehal terug in lopen is onmogelijk. In Bishkek niet. Je wacht even tot er iemand door de geopende deur komt, slipt naar binnen, pakt je jas en gaat weer naar buiten. Kraait geen haan naar.

Dit tekent Kirgistan. Het is nog niet zo ver geklommen op de alles is geregeld ladder. Dit is een van de grote charmes van dit land – niet alleen omdat je je jas lekker snel terug hebt. Als reiziger kun je nog genieten van ongereptheid, van de vrijheid die het ongeregelde met zich meebrengt. Er zijn ook niet zo veel reizigers: zo’n 1,5 miljoen per jaar, waarvan 75% in het gebied rond meer Issyk-Kul blijft hangen. Dat betekent dat je de rest van het land ongeveer voor jezelf hebt, zeker als je het in juni of september bezoekt.

Wat je dan ziet en ervaart, is in foto’s en woorden slechts te benaderen. Het gevoel van vrijheid, ruimte, frisse lucht, sprankelend water, totale stilte kun je alleen maar beleven als je er zelf bent. Laat je inspireren door de foto’s hieronder en ga met ons mee op een van onze tochten door dit wonderschone, vriendelijke land.