Ontdekkingstocht door Albanië

Albanië is een van de weinige landen in Europa waar je volop over onverharde wegen kunt rijden, om de simpele reden dat veel wegen onverhard zijn. Dat verandert snel nu het land het stalinistisch juk van zich heeft afgeworpen en aan het moderniseren is. Met name in het binnenland valt echter genoeg te genieten, dus laten we dat doen nu het nog kan.  We hebben een verkenningstocht gemaakt en een prachtige reis samengesteld, die nog relatief nieuw is. Het wordt een tocht met volop ruimte voor experimenten.

De kust is zeker net zo mooi als de Rivièra aan de Middellandse Zee, maar met minder toeristen. In het zuiden vinden we de resten van een Romeinse nederzetting, Buthrotum (nu Butrint), die de moeite van een bezoek waard zijn. Als we er dan toch zijn, kunnen we kamperen bij het strand van Lukovë, ten noorden van Butrint, en een duik nemen. Het ziet er paradijselijk uit.

De Albanezen zijn zeer gastvrij en vriendelijk. Het eten is er heerlijk en de koffie is van Italiaanse kwaliteit. Het land is volkomen veilig, nooit zul je je bedreigd of ongemakkelijk voelen, integendeel.

De route

Ruwweg ziet de route er als volgt uit:

Ons beginpunt is de stad Shkodër. Vanaf hier rijden we in de richting van Teth, eerst op asfalt naar Prekal, daarna op een piste over een bochtige bergpas de bergen in. We halen een hoogte van bijna 1800 mtr. Het landschap is adembenemend mooi. Voor degenen die het willen, organiseren we een wandeling van een dag.

Via een boottocht over het Komanimeer, een van de fraaiste boottochten van de wereld, gaan we verder naar het zuiden. We komen in het Lura Nationaal Park, een bergachtig terrein rond het Kroon van Lura (Kurora e Lurës) Massief, waarvan de hoogste top 2.121mtr is. Dit gebied is uitgeroepen tot nationaal park vanwege de spectaculaire meren die erin liggen.

Verder naar het zuiden aan de oostgrens ligt het Ohrid meer. De uitzichten op de bergen zijn fenomenaal.

Nog verder naar het zuiden en vervolgens naar het westen vinden we de Romeinse resten van Butrint aan de kust en kunnen we stranden inspecteren.

Vanaf hier gaan we weer het binnenland in over mooie tracks. Een bezoek aan de historische stad Berat is interessant. Het is een van de oudste ononderbroken bewoonde steden ter wereld en staat op de VN Werelderfgoed lijst. Tot slot rijden we nog een paar mooie tracks naar Durrës.

Praktische informatie

Zes weken voor aanvang van de reis krijg je uitgebreide informatie met alle details over de route en overnachtingsplaatsen. Hieronder staan vast wat praktische zaken die voor nu nuttig zijn.

Ontmoetingsplaats en eindpunt

We hebben 15 reisdagen in Albanië.

 • 4 september: we komen bij elkaar in een hotel in Shkodër, genieten daar ons welkomstdiner en vertrekken de ochtend daarop.
 • 19 september: de tocht eindigt in de namiddag in of in de buurt van Dürres, waar we afsluiten met een diner.

Rijomstandigheden

In de 15 dagen van de tocht leggen we ongeveer 1600 km af, waarvan zo’n 60% op onverharde wegen. De toestand van de pistes varieert van eenvoudig te berijden gravel wegen tot steile hellingen met gaten en rotsen. Sommige paden zijn zeer stenig: goede AT banden met sterke zijwangen zijn noodzakelijk om de kans op lekke banden zo klein mogelijk te maken. Je auto hoeft verder niet speciaal geprepareerd te zijn.

Hotels en kamperen

We plannen acht maal in een hotel te overnachten en voor de overige nachten (wild) te kamperen. Wild kamperen is overal toegestaan en de beste manier om de natuur van het land te ervaren. We plannen drie of vier nachten in het wild te staan.

Prijs

De prijs voor deze 15-daagse tocht is €2950 per auto op basis van twee personen.

Inbegrepen in de prijs zijn:

 • Welkomst- en afscheidsdiner
 • Acht overnachtingen in hotels, inclusief ontbijt
 • Zeven maal kamperen, waarvan drie of vier maal wild
 • Boottocht (ferry, de auto gaat mee) over het Komanimeer
 • Twee maal toegang tot een museum of bezienswaardigheid
 • Twee gidsen met support auto
 • Volledige voorbereiding
 • Toeristische informatie
 • Walkie talkie in elke auto
 • Veel avontuur en plezier

Niet inbegrepen zijn:

 • Maaltijden anders dan ontbijt en welkomst/afscheidsdiner
 • Brandstof
 • Wandeltocht bij Teth
 • De kosten die je maakt om op de startplek te komen
 • Verzekering

Meer weten of boeken?

Wil je meer weten over deze reis, neem dan contact met ons op. De reis boeken kan via het boekingsformulier.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).