Zwerven door Marokko: bergen en woestijn

Dit is een 4×4 self-drive zwerftocht: een reis zonder vaststaande route. Een zwerftocht door Marokko is een ontdekkingsreis. Als zoiets je aanpreekt, is deze reis wat voor jou.

De tocht is goed voorbereid, we gaan niet zomaar als een kip zonder kop wat rondrijden. Wij kennen prachtige plekken en bijzondere routes. Terwijl we reizen besluiten we wat we gaan doen op basis van wat de interesse van de deelnemers, het weer, de toestand van de wegen en soms informatie die we ter plekke krijgen. Soms overnachten we in een hotel, soms kamperen we, soms huren we kamers. Je moet flexibel zijn.

Of de reis door kan gaan en hoe de route eruit zal zien, hangt af van het coronavirus en het reisadvies van de overheid. De onderstaande beschrijving is daarom alleen bedoeld als voorbeeld.

Van Chefchaouen naar Meknès

Alleen de eerste dagen van deze tocht zijn gepland. Na aankomst met de veerboot in Tanger Med, rijden we naar Chefchaouen, een stadje waar alles blauw en wit is. We verblijven in een heerlijk hotel, geplakt tegen de bergwand met prachtig uitzicht over de stad en schapen naast de deur.

We gaan door naar Meknès en rijden ons eerste stuk onverhard.  Meknès is de kleinste van de keizersteden, vanwaar sultan Moulay Ismail met ijzeren hand regeerde van 1672 tot 1727. De overblijfselen van veel van zijn keizerlijke paleizen, doorgangen en moskeeën zijn nog altijd te zien.

Niet ver van Meknès gaan we terug in de tijd in Volubilis, de meest afgelegen buitenpost van het keizerlijke Rome in Afrika. Hoewel het meeste marmer is verdwenen en vele stukken in het Archeologisch Museum in Rabat liggen, is het één van de meest indrukwekkende Romeinse ruïnes. De mozaïeken zijn er goed geconserveerd en, in tegenstelling tot de bekende Romeinse ruïnes in Italië, is er bijna niemand. Je hebt deze plek even helemaal voor jezelf.

De woestijn in? Of eerst de bergen?

Vanaf Meknès is je zekerheid dat je twee ervaren gidsen hebt die zorgen dat alles goed en veilig verloopt en dat je Marokko op zijn interessantst zult zien.  Je ontdekt de charme en extremen van Marokko. Het is een eindeloos fascinerend land. Zowel de geografische ligging als de levenswijze markeren de overgang van West-Europa naar Afrika. Ervaar het bijzondere gevoel dat je Europa hebt verlaten, maar nog niet helemaal in Afrika bent.

Gezien de aard van de reis kan het goed zijn dat we zo af en toe om moeten keren. Misschien is het pad weggespoeld; misschien is de route onbegaanbaar. Verwacht het onverwachte, stel je ervoor open en hoogstwaarschijnlijk wordt het een van de mooiste reizen van je leven.

We gaan in ieder geval naar:

 • De Atlas bergen.
 • Imilchil in het Atlas hooggebergte, gelegen temidden van meest indrukwekkende landschap van Marokko en totaal anders dan de woestijn. Op de berghellingen zie je dorpjes liggen, zo afgelegen dat je je afvraagt hoe mensen er kunnen leven. Ezels en Mercedessen van 40 jaar oud zijn de belangrijkste transportmiddelen hier.
 • De beroemde Dadès Vallei, die vanuit het zuiden begint op asfalt, later overgaand in een sterk stijgende onverharde weg.
 • Zandduinen.

Wat we ook doen, uiteindelijk rijden we terug naar Tanger Med en bereiden ons voor op de thuisreis. Vol van herinneringen aan de geschiedenis van Marokko, zijn cultuur, rotsen, zand, fenomenale uitzichten en uiterst gastvrije mensen.

Praktische informatie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van de overtocht vanuit Europa naar Marokko. Het meest comfortabel is de boot vanuit Barcelona (of eventueel Sete in Frankrijk) naar Tanger Med. In totale kosten scheelt dit niet met door Spanje rijden en vanaf het zuiden de boot naar Marokko nemen, omdat je minstens een overnachting uitspaart, brandstof en de overtocht vanuit het zuiden.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen wel door Spanje te rijden en vanuit Algeciras of Gibralter de boot te nemen.

Vanwege deze verschillende mogelijkheden, hebben we de kosten voor de overtocht niet opgenomen in de prijs van de reis.

Onze ontmoetingsplaats voor de tocht als we niet allemaal op dezelfde ferry zitten is Chefchaouen op 6 april.

Voor de terugweg pakken we vanuit Tanger Med de boot naar Spanje. Deze reis is op basis van hotel- en campingovernachtingen. De meeste kampeerplaatsen bieden ook kamers aan. We kamperen in het wild als er geen hotels of campings zijn. Een zeer bijzondere ervaring! Neem dus een tent mee en kookgerei. Heb je dit niet, laat het ons weten dan regelen we iets voor je.

De data waarop deze reis plaatsvindt, hangen af van de aankomst- en vertrekdata van de ferry vanuit Barcelona. Voor 2021 zijn die nog niet bekend. Ze zullen vallen op of rond:

 • Heenreis: 22 oktober inschepen in Barcelona, aankomst 23 oktober in Tanger Med.
 • Terugreis: 6 november inschepen in Tanger Med.

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen tijdens de reis, in hotels, campings, wild kamperen, inclusief ontbijt
 • Welkomstdiner bij aanvang van de reis
 • 14 volledige reisdagen
 • Support auto en reisbegeleiding door twee gidsen
 • Walkie talkie in de auto

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden
 • Brandstof
 • Verzekering
 • Overnachtingen tijdens heen- en terugreis

Je auto

Je 4×4 moet in goede conditie zijn. Een lage gearing is noodzakelijk. Goede all-terrain banden met veel profiel zijn een must. Verder is er geen specifieke voorbereiding voor je auto benodigd.

Reisinformatie

Naar verwachting rijden we ongeveer 2500 km, waarvan veel onverhard. In Marokko zijn de onverharde wegen nergens echt moeilijk. Alleen het rijden in het zand is een aparte kunst die enige oefening vereist. Daar zorgen we dan ook voor.

Circa vier weken voor vertrek ontvang je uitgebreide reisinformatie, een overzicht van bezienswaardigheden en een bagageadvies. Hieronder zie je een overzicht van de tocht die we in 2018 hebben gedaan. Hoe het in het voorjaar van 2020 wordt, moeten we afwachten!

Meer weten of boeken?

Wil je meer weten over deze reis, neem dan contact met ons op. Deze reis boeken kan via het boekingsformulier.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).